Company Logo

Ana Sayfa Enerji Yonetimi Evde Enerji Tasarrufu Endustride Enerji Tasarrufu Yenilenebilir Enerji Otomobil Cevre Haberler Forum Linkler Bize Ulasin Yasal Bildiri
  Evde Enerji Tasarrufu
Asagidaki kategorileri tiklayarak daha detayli bilgilere ulasabilirsiniz.
:
Isi Transferi - Yalitim
Yalitim yaparak yada yalitimi guclendirerek buyuk boyutlarda enerji ve para tasarrufu yapabilirsiniz.
Bina - Pencere
Binalarimizda Enerji Tasarrufu nasil saglanir?
Buzdolabi
Buzdolabi alirken Enerji tuketim oranini ifade eden HARF kodlamasina dikkat ediyormsunuz... A-B-C-D-E hangisi daha verimli???
Camasir Makinasi
Camasir makinanizi daha verimli kullanirsaniz ne kadar tasarruf yapabilceginizi hic hesapladiniz mi?
Bulasik Makinasi
Bulasik makinanizin verimi artirip enerji tasarrufu saglayabilirsiniz...
Elektrik Supurgesi
Hemen hemen hergun kullandiginiz supurgesinde inanilmaz boyutlarda tasarruf saglayabilirsiniz...
Klima
Evinizi sogutmak icin neden daha fazla para veriyorsunuz ki?
Aydinlatma
Hangi lamba ve armatur daha verimli?

Paranizi Cepte tumak icin bir REHBER!…

Uygulanmasi kolay birkac kucuk onlemle, masraflarinizi buyuk oranda azaltmaniz, butcenizi duzluge cikarmaniz mumkun

Seyir halindeyken otomobilin camlarini kapali tutarak benzinden onemli oranda tasarruf saglayabilirsiniz.Suyu mikrodalga firinda kaynatarak, buzdolabinin yerini degistirerek, ampullerin tozunu alarak da daha az enerji harcarsiniz. Evinizdeki araclari, elinizdeki olanaklari biraz daha dikkatli kullanmaniz, yuzde 50’ye varan bir tasarruf saglayacak size. Ustelik ihtiyaclarinizdan vazgecmeniz, kucuk keyiflerinize elveda demeniz gerekmiyor. Herkes gibi yasayip, herkesten az odemeye ne dersiniz?
• Kullandiginiz tencere, tava, tepsi ve caydanligin tabaninin duz olmasina dikkat edin. Tabani asan alevler enerji israfina neden oluyor. Yemek pisirirken firinin ya da tencerenin kapagini gereksiz acmayin.Yemek pistikten sonra firin, 15-30 dakika daha sicakligini korur. Bu atik isiyi da degerlendirin. Mikrodalga firin, klasik firina gore yuzde 66 daha az enerji tuketiyor. Su kaynatmak icin de mikrodalga firini kullanin.
• Bulasik makinesini yerlestirirken cevresinde en az 5 cm. bosluk birakarak, isinmadan dolayi olusan sicak havanin kolayca dagilmasini saglayin. Yaz aylarinda isi ve nemi azaltmak icin sabah ve aksam saatlerinde yikama yapin. Makine calisirken mutfakta su kullanmamak, bulasiklari makineye koymadan once soguk sudan gecirmek enerjiden ve paradan tasarruf etmenizi saglar.
• Camasirlari yikarken cok sicak su yerine 30-40 derecede su kullanirsaniz elektrik masrafindan onemli oranda tasarruf etmis olursunuz. Cunku elektrik enerjisinin yuzde 90’dan fazlasi su isitma sirasinda harcaniyor. Ustelik cok sicak su ve asiri kurutma elbiseleri tuylendirir ve yipratir. Az ya da cok deterjan ise verimsiz yikamaya neden oluyor.
• Buzdolabini; soba, radyator, bulasik makinesi, ocak gibi isitici kaynaklardan uzak bir noktaya, mutfagin en soguk yerine yerlestirmek enerji tuketimini yuzde 10-15 azaltiyor. Yemekleri buzdolabina koymadan once oda sicakligina kadar sogutursaniz ya da buzluktan cikardiginiz yiyecegi dolapta eritirseniz daha az enerji harcarsiniz. Buzdolabinin sicakliginin +5, derin dondurucunun ise -18 derecede olmasi yeterli.
• Kirli ve tozlu lambalar yuzde 25 daha fazla enerji tuketiyor. Lambalari sik sik kuru bir bezle temizleyin. Aslinda aydinlatma konusunda en hesaplisi kompakt floresan lambalar. Floresan, normal lambalara oranla 5 kat daha az enerji tuketiyor ve 10 kat daha uzun omurlu. Kullanmadiginiz odalarin lambalarini sondurmek de enerji tasarrufu sagliyor.
• Oturma odasinin ideal sicakligi 20 derece, yatak odasininki ise 17 derece. Bu ayarlamalari yapmak salt yakittan tasarruf etmenizi degil sagliginiza uygun ortamda yasamanizi da saglar. Isiticinin ya da radyatorun onune esya koymayin. Perdeler de radyatoru ortecek uzunlukta olmasin. Camlarin temiz olmasi da evin isinmasina katkida bulunuyor.
• Eski kazaklarin saglam kisimlarindan yastik, minder ve canta dikebilirsiniz.
• Recelin fazlasini, az miktarda sap ile kaynatarak bozulmasini engelleyebilirsiniz.
• Artan limonlari, icinde sirke olan bir kaba, kesik yuzleri sirkeye batacak sekilde yatirirsaniz, limon kuruyup buzulmez ve tekrar kullanilabilir.
• Patateslerde zamanla olusan tomurcuklari tirnaginizla kazimaniz gerekiyor. Aksi halde bu tomurcuklar patateslerin bozulmasina neden olur.
• Sicak su tankina dokundugunuzda sicaklik hissediyorsaniz, termosifonun cevresini yalitarak yuzde 10 enerji tasarrufu saglayabilirsiniz. Su isiticisinin termostatini 50 dereceye ayarlamaniz yeterli. Insanlarin buyuk bolumu 42 derece sicak su ile banyo yapiyor. Su isiticisinin, su kullanilan yere yakin olmasi da enerji tasarrufu acisindan onem tasiyor. Sicak su borularla tasindiginda isi kaybi ortaya cikabiliyor.

ENERJI TASARRUFU

Evde enerji tasarrufu enerjinin akillica kullanilisi anlamina gelir ve gereksiz enerji tuketimini onlemekle yapilir. Enerji ihtiyaci ve kullanimi acisindan uzerinde en fazla durulmasi gereken grup ailedir. Cunku toplumda aileler, diger kaynaklarda oldugu gibi enerji kaynaklarinin kullanimi ve tuketiminde de rol oynayan en onemli tuketici gruplarindan biridir. Saglikli, rahat, temiz ve etkin bir ev ortaminin yaratilabilmesi icin yurutulen isinma, aydinlatma, temizlik, kisisel bakim gibi cesitli faaliyetler icin aileler enerji kaynaklarini kullanmakta ve buna bagli olarak her ay butcelerinden binlerce lira harcamaktadir.

Evde toplam enerji kullaniminin yaklasik %40’i sicak su saglama, yiyecek hazirlama ve pisirme, bulasik yikama, camasir yikama, aydinlatma, kisisel bakim, eglenme, dinlenme ve iletisim gibi faaliyetler, %60’i da konutun sahip oldugu ozellikler ile iliskilidir.

Ozellikle konutlarda tuketilen enerjinin toplam enerji tuketiminin yaklasik 1/3 oraninda oldugu dikkate alinirsa bu alanda yapilacak tasarrufun hem aile acisindan hem de cevre acisindan onemi ortaya cikmaktadir.

EVLERÝN ISITILMASINDA ENERJÝ TASARRUFU
Isi elde etmek icin elektrikli sobalar yerine gaz sobalari tercih edilmelidir.
Kotu takilmis kapi ve pencerelerdeki bosluklar ve hava girisleri kontrol edilerek gerekirse izolasyonlari saglanmalidir.
Yerleri hali kaplamak zeminde isi kaybini azaltacaktir.
Kalin astarli perdeler kullanilarak pencerelerden isi kaybi azaltilmalidir.
Perdeler radyator onlerini ortmeyecek sekilde kapatilmalidir.
Odalari havalandirmak icin pencereler uzun sure acilmamalidir. 3-4 dakikalik sure yeterlidir.
Radyatorler yaldiz boya ile boyanmalidir.
Radyatorlerin ust tarafina mermer levha veya kafesler konmamalidir.
Camasirlar radyator uzerinde kurutulmamalidir.
Kullanilmayan odalar isitilmamali ve kapilari kapali tutulmalidir. Ancak bu odalarin sicakliginin 10 °C altina dusmemesine dikkat edilmelidir.
Kullanilan odalarin sicakligi 18-21 derece arasinda tutulmalidir.
Bacalar kis aylarina girmeden once kontrol ettirilerek temizletilmelidir.

MUTFAKTA ENERJÝ TASARRUFU
Yiyecek hazirlama ve pisirme faaliyetlerinde dogru tipte pisirme araclarinin kullanimi ile de enerjiden tasarruf saglanir.
Herseyden once yemekler mumkun olan en az suyla pisirilmeli ve tencerenin kapagi siki bir sekilde kapali tutulmali, yemek kaynamaya basladiktan sonra ocak iyice kisilmalidir. Cunku kaynama basladiktan sonra verilen yuksek isi daha cok suyun buharlasmasindan, dolayisiyla da enerjinin bosa harcanmasindan baska hic bir ise yaramaz. Ayrica kaplarin sadece tabanina isi verecek sekilde alev ayarlamasi yapilmalidir. Kabin kenarlarindan alev tasmamalidir.
Duduklu tencere olarak adlandirilan basincli tencereler, ozellikle uzun sure pismesi gereken yiyeceklerin pisirilmesinde yakit tasarrufu sagladigi icin tercih edilmelidir.
Basincli tencerelerin kullanilmadigi pisirme islemlerinde ise pisirmenin daha kolay ve kisa surede olmasi icin kenarlari kivrimsiz, tabani duz, yan yuzleri dik ve tabanla birlestigi yerde hafif yuvarlak olan kaplar kullanilmalidir.
Ocaklarin verimli yanmalarini saglamak icin daima temiz tutulmalidir.
Yiyecekler piserken firin kapagini sik sik acmak her seferinde soguk havanin firin icine girmesine, dolayisiyla da enerji kaybina neden olmaktadir. Bu nedenle kapak gereginden fazla acilmamalidir.
Bircok yiyecek icin pisirilirken firinin onceden isitilmasina gerek yoktur.

KONUTLARIN AYDINLATILMASINDA ENERJI TASARRUFU
Kullanilmayan alanlar aydinlatilmamalidir.
Cok sayida ufak ampul yerine buyuk bir ampul kullanilmalidir.
Calisirken masa lambasi kullanilmalidir.
Ampullerin uzerine isigi az geciren abajurlar kullanilmamalidir.
Genel isiklandirma yerine kismi isiklandirma tercih edilmelidir.
Duvarlar acik renklere boyanarak daha cok isik yansimasi saglanmalidir.
Merdiven aydinlatilmasinda kucuk ampullerin kullanilmasina ozen gosterilmelidir.
Evimizde enerji kaybina engel olmak icin halojen ve normal ampuller yerine floresan lambalar
kullanilmalidir. Boylece %40 oraninda enerji tasarrufu saglayabiliriz.

SU TASARRUFU
Damlayan musluklar tamir ettirilmelidir.
Su akitirken daha az akitan dus basliklari ve musluklari kullanilmalidir.
Dis fircalarken musluklar kapatilmalidir.
Mumkun oldugunca kuveti doldurmak yerine dus alarak yikanilmalidir.
Kisa surede dus alinmalidir.
Sifon asgari cekilmelidir. (Her sifon cekildiginde, bes gunluk icme suyu kaybedilmektedir)
Bulasik ve camasir makinalarini tamamen doldurmadan calistirmamalidir.
Randimanli su kullanan aletler tercih edilmelidir. Ozellikle camasir ve bulasik makinalarinin boyle olmasina dikkat edilmelidir.
Sicak su muslugu acildiginda suyun isinmasini beklerken akitilan suyun ziyan olmamasi icin kova doldurulup bu su gereken farkli yerlerde kullanilmalidir (Ornegin, cicek sulama, tuvalete dokme, balkon yikama).
Ne kadar az su kullanirsak o kadar az depolanmis su gerekir ve o kadar az atik su olusur. Biz de bosa harcadigimiz suyu kesmekle su faturalarindan kolaylikla %25 oraninda tasarruf saglamis oluruz.