Company Logo

Ana Sayfa Enerji Yonetimi Evde Enerji Tasarrufu Endustride Enerji Tasarrufu Yenilenebilir Enerji Otomobil Cevre Haberler Forum Linkler Bize Ulasin Yasal Bildiri
  Enerji Yonetimi ve Enerji Auditi
Enerji Yonetimi Nedir?

Elektrik , dogal gaz , su ve kanalizasyon maliyetleri , kucuk veya cok az sermaye yatirimiyla azaltilabilirler . Basincli hava, sogutma kule suyu, hvac , aydinlatma, sogutma ve buhar gibi sistemlerin maliyetlerini, bir cok uygulamayla azaltmak olanaklar dahilindedir. Enerji maliyetleri her alanda yuksektir. Indirimli enerji alimi duzenlemesi olan yerlerde dahi halen Enerji en maliyetli girdi kalemidir. Enerji yonetim sistemi, bu isletim bedelini size en optimum sekilde kontrol ettirir ve bazi degisiklikler saglayabilir.

Enerji Auditi nedir?

Fabrika uretim surecinde, enerji maliyetlerinin, ekonomik olarak tanimlanmasi ve maliyet dusurucu calismalarin, maliyetlerde indirim olanaklarinin arastirilmasina Enerji Auditi denir. Bu olanaklar arastirilip sonuclandiginda, elektriksel, dogal gaz, buhar ve su sistemlerinde onemli maliyet dusmeleri gozlenir. Enerji Auditi, bedel indirim olanaklarini arastirmak icin yapilan fizibilite calismasidir. Tipik olarak enerji auditi, enerji faturalarinin degerlendirmesini, enerji sistemlerinin- yardimci tesislerin kontrolunu, maliyet azaltmalarini ve geri odeme sureleri icin bir yazili raporu, hesaplari; degistirilebilecek urun referanslarini icerir.

Enerji Audit

Bir Enerji Auditinde asagidaki maddelerin olmasi gereklidir.

A. Enerji faturalari, faturalandirmanin dogrulugu, guc bedelleri ve cezalar incelenmelidir. Satis vergisi muafiyetleri arastirilmadir. Enerji tuketim alanlari ve birim maliyetler degerlendirilmelidir.

B. Enerji Tuketim degerlerinin degerlendirilerek, asiri tuketimlerin onlenmesi, termal depolama, kojenerasyon, cift yakit gibi alternatif uygulamalarin olabilirligi analiz edlmelidir.

C. Uretim mahalinin tecrubeli bir enerji denetcisi tarafindan ziyaret edilmesi saglanip, onerileri degerlendirilmelidir. Bu ziyaret sirasinda tum sistemler, metodlar ve kosullar denetlenmelidir.

D. Sogutma, isitma, buhar ve basincli hava sistemlerinde kacak dedektoru ile buyuk kacaklar arastirilip onlenmelidir.

E. Potansiyel isitma ve sogutma kayiplari degerlendirilmelidir.

F. Yanma verim orani olculmelidir.

G. Aydinlatilan alanlarda aydinlatma duzeylerinin olculup yeterlilik veya fazlaligi tespit edilmelidir.

H. Calisma zamanlari ve aydinlatma zamanlari paralleligi olculup, potansiyel tasarruf olup olmadigi arastirilmalidir.

I. Guc, akis, sicaklik, nem gibi parametrelerin olculerek, sistemlerin performansi ve degisken hiz uygulamalarinin adaptasyonu yapilmalidir.

J. Toplanan butun veriler tecrubeli enerji hesap kontroloru yardimiya degerlendirilmelidir.

K. Bir rapor yazilarak tum yapilanlar, sonuclar, oneriler ve izlenecek yollar kayit altina alinmalidir. Bazi raporlardan farkli olarak, Enerji Audit Raporlari; tum hesaplari, en ince ayrintilariyla onerileri ve bazi dis kuruluslarin yardimi olmadan uygulanabilecek ve maliyet dusurucu nitelikteki islemleri kapsamalidir.